Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Bünyamin Özgültekin


Tercan. Erzincan.
 Çağdaş sanat anlayışı içinde, resim ve heykel gibi geleneksel sanat tanımlarının sınırlarını zorlayan yapıtlarıyla tanınır. Sanat eğitimini 1969-72 arasında Ankara Gazi Egitim Enstitüsü (b.GU Gazi Egitim Fak.) Resim-İş Bölümü’nde yapmış, mezun olduktan sonra kazandığı devlet bursuyla 1973'te Almanya'ya gitmiştir. Burada sırasıyla Kassel (1973-78) ve Brauenschweig'deki (1978-81) güzel sanatlar akademilerinde, ayrıca Hessen Üniversitesi'nde pedagoji dalında öğrenim görmüş, ardından aynı üniversitede 1981 -84 arasında ders vermiştir.

1985'te İstanbul'da MÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Bölümü'nde araştırma görevlisi olan sanatçı aynı yıl "Sosyal Plastik" adlı teziyle yeterlik derecesi almıştır. Ôzgültekin, resim ve heykelin sınırlarını yok ederek disiplinlerarası bir iletişimle sanatın özüne varmaya çalışmıştır. Yaratıcı bir düşselliğin ürünleri olan yapıtlarında mekan'ı çoğu kez “zaman” boyutunu da ekleyerek değerlendirmiştir. Pleksiglas. Elektrik, mor ötesi ışın ve elektronik gereçler kullandığı Fibonacci Merdiveni, Hürriyet Polü, Hapsedilmiş Işık ve Uzatma Kablosu gibi 1989 tarihli yapıtlarına biçim, renk, ışık ögeleri ve onların değişkenliğiyle dördüncü boyutu (zaman) katmıştır. 

1985 ve 1987 Devlet Resim ve Heykel sergilerinde, 1986'da TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı} "Atatürk Resim Yarışmasında, 1987'de DYO  Ödüllü Resim Yarışması'nda ve 1989'da Günümüz Sanatçıları sergisinde birer Başarı ödülü alan Özgültekin ayrıca 1989'da Plastik Sanatlar Derneği'nin kurucu üyeleri arasında yer almıştır.

Z.Rona

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder