Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Canan Tolon


İstanbul’da Fransız Lisesi’nde edebiyat ve felsefe bölümünden mezun olan Canan Tolon, 1976’da Edinburgh Napier Üniversitesi’nde ve Facchochschule, Trier’de tasarım eğitimini, sonra Londra’da Middlesex Üniversitesi’nde iç mimari eğitimini tamamladı ve ardından 1983 yılında Kalifornia Üniversitesi, Berkeley’de mimarlık üzerine yüksek lisansını bitirdi. Yapıtları Türkiye ve dünyada çeşitli koleksiyonlarda yer alan sanatçı, yurtiçi ve yurtdışında birçok sergiye katıldı. Canan Tolon, yaşamını ve çalışmalarını İstanbul ve San Francisco’da sürdürüyor.

Karışık malzemelerle gerçekleştirdiği kavramsal nitelikli doğa görünümleriyle tanınır.

1975-80 arasında Londra'daki Middlesex Politeknik Okulu’nda iç mimarlık öğrenimi gördükten
sonra ABD'ye gitmiş; 1980-83 arasında Berkeley deki California Üniversitesi’nde mimarlık dalında yüksek lisans çalışmasını tamamlamıştır. Tolon, 1983’te başladığı doktora çalışmasını 1986'da bırakarak kendi bürosunu açmıştır. Halen Oakland'da (Cal.) yaşayan sanatçı sanat etkinliklerinin yanı sıra iç mimarlık, mimarlık ve kent tasarımı çalışmalarını da sürdürmektedir. Tolon, doğanın ölmekte olduğunu hatırlatmak amacıyla Ölüdoğalar/Natumıortlar adını verdiği tuvallerinde karışık malzemeleri kullanarak çok boyutluluğu irdelemiştir. Çoğu kez tuvalin iki yüzünü de boyadıktan sonra tuvali kesip katlayarak elde ettiği resim yüzeyini cam, çerçeve, demir, sac, ot, çim, saman ve tohum gibi doğal ve BULUNTU NESNE lerle değerlendirmiş; daha sonra bu tuvalleri cam, çivi ve telle demir çubuklara ya da sunta üstüne germiştir.

Kimi yapıtlarında boyalı tuval üstünde ot yetiştirerek gerçek doğa görünümleri yaratmış, bu otların sergi süresi içinde solması ve renk değiştirmesiyle yapıt dönüşüme uğramıştır. Tolon'un haritacılık ve arazi ölçüm aletlerini anımsatan imgelerle oluşturduğu boyalı doğa görünümleriyse inşaatla yıkım arasındaki geçişi simgeler. Sanatçı bu tür çalışmalarıyla izleyicinin çevre tahribine makineleşmiş bir gözle bakmasını sağlamaya çalışmıştır. Z.Rona

Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder