Sözlük

Sanatçılar

Sanatçılar

Yavuz Tanyeli

 


Dışavurumcu bir tavırla geliştirdiği kendine özgü figür anlayışında yer yer Yeni Nesnellik akımının özelliklerine rastlanır.

İlk resim derslerini dayısı Orhan Peker’den alan Tanyeli. 1978 de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar

Akademisi (b.MSÜ) Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu Grafik Bölümü’nden mezun olmuştur. Sanatçı yaşadığı dönemin bozuk toplumsal düzenine ve beğeni yozlaşmasına duyduğu tepkiyi, Kafalarda (1988) olduğu gibi, bir sopaya takılmış kesik başlar ya da yerlere dağılmış kemikler ve kesilmiş hayvanlarla dile getirmiştir. Koyu ve doygun renklerle kalın bir boya hamuru kullanarak lekeci bir tavır geliştiren Tanyeli, çeşitli müzik aletleri çalan cazcıları ve müzik aletlerini Dışavurumcu bir tavırla ve biçimbozma’lardan yararlanarak betimlemiştir.

1990'ların başında animist inançlı ilkel toplumların fetiş, büyü ve tılsım nesnelerine gönderme yapan resimlerinin yanı sıra aynı imgelerden hareketle boyalı ahşap ve fiberglas heykeller de yapmıştır. Bu yapıtlarında imgeleri kaba, ürkütücü ve insanda tedirginlik uyandıran bir tavırla yansıtan sanatçı. 1982’de Vakko’nun düzenlediği "Doğal ve Tarihsel Uzantısı İçinde Ankara" konulu yarışmada mansiyon (Büyük Ödüle değer yapıt bulunamamıştır) almıştır.

Z.Rona

Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi

Yavuz Tanyeli


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder